Земетресенията и ураганите могат да изравнят цели градове със земята. Задачата

...
Земетресенията и ураганите могат да изравнят цели градове със земята. Задачата
Коментари Харесай

Плъхове с раници ще откриват оцелели при земетресения

Земетресенията и ураганите могат да изравнят цели градове със земята. Задачата на избавителните екипи, които издирват оживели, далеч не е лека и малко помощ постоянно е добре пристигнала. А тя би могла да пристигна в лицето на иначе дразнещи вредители – плъховете.
Белгийската неправителствена организация APOPO доставя гризачите с дребни високотехнологични раници, с цел да оказват помощ на спасителите да открият потърпевши при сходни бедствия.
" Плъховете нормално са много любопитни и обичат да изследват, а това е от основно значение за търсенето и спасяването ", споделя ръководителят на плана Дона Кийн пред Си Ен Ен.
В допълнение към авантюристичния дух, дребните им размери и отличното им подушване ги трансформират в идеалните търсачи на неща в тесни пространства, добавя Кийн.
Гризачите се образоват да намират оживели в симулирана зона на злополучие. Първо би трябвало да открият човек (мишена) в празна стая, да натиснат комутатор на жилетката си, който задейства звуков сигнал, и по-късно да се върнат в базата, където да бъдат възнаградени с лакомство.
Въпреки че гризачите са към момента в ранен стадий на образование, APOPO си сътрудничи с Технологичния университет в Айндховен за създаване на раница, която е оборудвана с видеокамера, двупосочен микрофон и предавател за местонахождение, с цел да помогне на  спасителите да споделят с оживелите.
„ Заедно с раницата и образованието плъховете са извънредно потребни за издирването и спасяването ”, раказва Кийн.
Повече от десетилетие APOPO дресира кучета и котки в базата си в Танзания за разкриване на мини и туберкулоза. В стратегиите ѝ се употребяват великански африкански плъхове, които имат по-дълъг живот в плен - към осем години спрямо четирите години на елементарния кафяв плъх.
Проектът за търсене и избавяне започва публично едвам през април 2021 година, когато Дона Кийн се причисли към екипа, от организацията се опитвали да започват концепцията от години, само че не разполагали с задоволително финансиране преди намесата на немската корпорация GEA.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР